Fördeg
Ingredienser:
100g Surdegsgrund
75g Vetemjöl special
75g Rågmjöl
150g Ljummet vatten
Gör så här:
- Använd gärna assistentkitteln att blanda i på en gång.
- Koka upp vatten och låt svalna till ca 40 grader C.
- Ställ assistentkitteln eller en skål på köksvågen och nollställ.
- Tillsätt 100g surdegsgrund och nollställ köksvågen.
- Tillsätt 75g vetemjöl special och nollställ.
- 75g rågmjöl och nollställ.
- 150g ljummet vatten.
- Rör om. Konsistensen ska vara som en trögflytande smet.
- Täck med handduk eller liknande. Jag använde ett plastlock som fick ligga över.
- Låt jäsa ca 9-12 timmar i skåpet över kylskåpet.
- När fördegen är bubblig är den klar.
FRUKTBRÖD
Ingredienser:
1 Fördeg (se ovan)
300g Vetemjöl special
250g Rågmjöl
100g Grahamsmjöl
450g Vatten
17g Salt
50g Valnötter
25g Solrosfrön
25g Sesamfrön
4 torkade plommon
3 torkade fikon
5 torkade aprikoser
1 msk brödkryddor
Gör så här:
- Blanda dom fem första ingredienserna. Använd köksvåg och nollställ i mellan.
- Kör på låg hastighet i assistenten i 6 min.
- Tillsätt salt, nötter och frukter.
- Kör ytterligare 2 min.
- Smörj en stor plastbunke med 1-2 msk rapsolja.
- Tippa i degen och täck med locket eller en handduk.
- Låt jäsa en timme i rumstemperatur.
- Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten.
- Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i kylen i ca 9-12 timmar med locket liggandes löst uppe på.
Grädda brödet:
- Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca 1 timme innan gräddning
- Sätt in en plåt i mitten av ugnen.
- Sätt på ugnen i god tid. Max temperatur 275- 300 grader.
- Sätt även en plåt i nederst i ugnen.
- Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen.
- Dela degen i två delar och vik degen på längden försiktigt.
- Lägg limporna på bakplåtspapper eller i limpform.
- Ta ur den varma plåten och flytta över limporna. Grädda i mitten av ugnen.
- Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på plåten längst ner.
- Efter 10 minuter så sänker du temperaturen till 200 grader. Och sätter in termometer och gräddar brödet till det är 97 grader.
- Låt brödet svalna på galler.
Jag använde inga nötter. Jag tog i extra frukt och lite extra rågmjöl.
Efter en timmes jäsning. |
Dags att grädda. |
Gott blev det! |
Tips är att göra fördegen på exempel fredag morgon. Så du kan bearbeta degen på fredag kväll, för att sedan grädda brödet lördag morgon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar