2 februari 2014

Surdegsbröd med frukt (läs igenom hela först)

När surdegsgrunden är klar kan du börja baka surdegsbröd. Men! Det finns ett stort men. Du måste göra en fördeg. 

Fördeg

Ingredienser:
100g Surdegsgrund
75g Vetemjöl special
75g Rågmjöl
150g Ljummet vatten

Gör så här:
  • Använd gärna assistentkitteln att blanda i på en gång. 
  • Koka upp vatten och låt svalna till ca 40 grader C. 
  • Ställ assistentkitteln eller en skål på köksvågen och nollställ.
  • Tillsätt 100g surdegsgrund och nollställ köksvågen.
  • Tillsätt 75g vetemjöl special och nollställ.
  • 75g rågmjöl och nollställ.
  • 150g ljummet vatten. 
  • Rör om. Konsistensen ska vara som en trögflytande smet. 
  • Täck med handduk eller liknande. Jag använde ett plastlock som fick ligga över. 
  • Låt jäsa ca 9-12 timmar i skåpet över kylskåpet. 
  • När fördegen är bubblig är den klar. 
Färdig fördeg



FRUKTBRÖD

Ingredienser:
1 Fördeg (se ovan) 
300g Vetemjöl special
250g Rågmjöl
100g Grahamsmjöl
450g Vatten

17g Salt
50g Valnötter
25g Solrosfrön
25g Sesamfrön

4 torkade plommon
3 torkade fikon
5 torkade aprikoser
1 msk brödkryddor

Gör så här:
  • Blanda dom fem första ingredienserna. Använd köksvåg och nollställ i mellan. 
  • Kör på låg hastighet i assistenten i 6 min.
  • Tillsätt salt, nötter och frukter.
  • Kör ytterligare 2 min. 
  • Smörj en stor plastbunke med 1-2 msk rapsolja. 
  • Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. 
  • Låt jäsa en timme i rumstemperatur.
  • Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten.
  • Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek i kylen i ca 9-12 timmar med locket liggandes löst uppe på. 
Grädda brödet:
  • Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca 1 timme innan gräddning
  • Sätt in en plåt i mitten av ugnen.
  • Sätt på ugnen i god tid. Max temperatur 275- 300 grader. 
  • Sätt även en plåt i nederst i ugnen. 
  • Vält ur degen på mjölat bord och strö mjöl över degen. 
  • Dela degen i två delar och vik degen på längden försiktigt. 
  • Lägg limporna på bakplåtspapper eller i limpform.
  • Ta ur den varma plåten och flytta över limporna. Grädda i mitten av ugnen. 
  • Sänk temperaturen till 250 grader och lägg in tre isbitar på plåten längst ner.
  • Efter 10 minuter så sänker du temperaturen till 200 grader. Och sätter in termometer och gräddar brödet till det är 97 grader. 
  • Låt brödet svalna på galler. 

Jag använde inga nötter. Jag tog i extra frukt och lite extra rågmjöl. 
Efter en timmes jäsning.


Dags att grädda.


Gott blev det!


Tips är att göra fördegen på exempel fredag morgon. Så du kan bearbeta degen på fredag kväll, för att sedan grädda brödet lördag morgon. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar