2 februari 2014

Bunkebergs kanelbulle


VETEDEG

25-35 normalstora bullar
Ingredienser:
75g Jäst
500g Kall Mjölk
1200g Vetemjöl
200g Strösocker
200g Rumstempererat smör
20g Stötta kardemummakärnor
5g Salt

KANELFYLLNING

Ingredienser:
200g Rumstempererat smör
100g Strösocker
75g Farinsocker
25g Malen kanel
15g Pressad citron


1 ägg till pensling
Pärlsocker till garnering

Gör så här:

  • Lös upp jästen i mjölken.
  • Tillsätt övriga ingredienser.
  • Bearbeta degen i maskin i 10-12 min, eller för hand i 15-20 min, tills den känns smidig och elastisk.
  • Gör ett glutentest för att se om degen är tillräckligt bearbetad.
  • Låt degen vila i bunken eller på bakbordet i 10 min. Där efter kan du börja forma degen.
  • Vispa alla ingredienserna till fyllningen till en fluffig kräm. 
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar. 
  • Kavla ut en del i taget till en 3-4 mm tjock retangel.
  • Bred på fyllning. Snåla inte!
  • Rulla ihop degen från långsidan till en rulltårta.
  • Skär rullen i bitar.  
  • Lägg på bakplåtspapper eller i bullform med ca 3 cm mellanrum. 
  • Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. 
  • Pensla med ägg och ha på lite pärlsocker. Du kan spara penslingen till efter gräddningen. Brödet blir då mjukare och glansigare. 
  • Grädda bullarna i 225 grader i 10-12 min. 
Snåla inte med fyllningen. Gör gärna dubbel sats av fyllningen den håller sig upp till en månad i kylen ifall inte allt går åt.
Jag valde att göra snäckor för jag är värdelös på snurror.

Några sprack men vad gör det. Blev rätt nöjd ändå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar