VETEDEG
25-35 normalstora bullar
Ingredienser:
75g Jäst
500g Kall Mjölk
1200g Vetemjöl
200g Strösocker
200g Rumstempererat smör
20g Stötta kardemummakärnor
5g Salt
KANELFYLLNING
Ingredienser:
200g Rumstempererat smör
100g Strösocker
75g Farinsocker
25g Malen kanel
15g Pressad citron
1 ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
Gör så här:
- Lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt övriga ingredienser.
- Bearbeta degen i maskin i 10-12 min, eller för hand i 15-20 min, tills den känns smidig och elastisk.
- Gör ett glutentest för att se om degen är tillräckligt bearbetad.
- Låt degen vila i bunken eller på bakbordet i 10 min. Där efter kan du börja forma degen.
- Vispa alla ingredienserna till fyllningen till en fluffig kräm.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 2 delar.
- Kavla ut en del i taget till en 3-4 mm tjock retangel.
- Bred på fyllning. Snåla inte!
- Rulla ihop degen från långsidan till en rulltårta.
- Skär rullen i bitar.
- Lägg på bakplåtspapper eller i bullform med ca 3 cm mellanrum.
- Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
- Pensla med ägg och ha på lite pärlsocker. Du kan spara penslingen till efter gräddningen. Brödet blir då mjukare och glansigare.
- Grädda bullarna i 225 grader i 10-12 min.
Snåla inte med fyllningen. Gör gärna dubbel sats av fyllningen den håller sig upp till en månad i kylen ifall inte allt går åt. |
Jag valde att göra snäckor för jag är värdelös på snurror. |
Några sprack men vad gör det. Blev rätt nöjd ändå. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar