2 februari 2014

Mer surdegsgrund


Har satt tre surdegsgrunder idag.


Gjorde en till på råg fast med rivet äpple i.



RÅG
Steg 1
200g (ca 3 dl) rågmjöl
1 rivet äpple
1,5-2 dl vatten 45 grade C

Blanda allt väl till en trögflytande smet. Fyll en stor burk (1 liter) till max hälften. Låt burken stå i 2-4 dagar på en varm plats. Rör eller skaka på burken 2 gånger per dag (morogn & kväll). När degen börjar bubbla och har en lätt syrlig och frisk doft är det dags för nästa steg.

Steg 2
150g (ca 3 dl)
50g ( ca 1 dl vetemjöl)
2 dl vatten 45 grader C

Rör i ingredienserna för steg 2 i den första surdegen (steg 1). Låt burken stå ytterligare 1 dygn. Optimal temperatur är 28-30 grader C. Den är färdig när den bubblar samt doftar och smakar gott. Är du osäker, låt den stå ytterligare några timmar. Förvara surdegsstarten i en burk med tättslutande lock i kylen. Mata den en gång i veckan med 1-2 msk vatten och 1 msk rågmjöl. Rör om noga.

Råg med äpple.

GRAHAM

Dag 1 morgon
2 dl grahamsmjöl
1½ dl vatten

Blanda väl och var noga med att det inte blir några klumpar. förvara i en glasburk med lock i rumstemperatur (min står i skåpet över kylskåpet med dom andra).

Dag 2 kväll
1 dl grahamsmjöl
3/4 dl vatten

Blanda väl och ställ tillbaka

Dag 3 morgon
1 dl grahamsmjöl
3/4 dl Vatten

Blanda väl och ställ tillbaka.

Dag 4
Nu bör surdegen vara klar att användas.
Har du lyckats med surdegen, kommer den att bubbla lite på ytan.
Om du inte har använt surdegen på en vecka, häll bort ca hälften och fyll sedan på med 1 dl grahamsmjöl och 3/4 dl vatten och mata den varannan dag. När du använder den för bakning kan du köra samma mängd varannan dag tills du har en burk full igen.




VETE

Dag 1
2 dl ljummet vatten
2½ dl vetemjöl
1 msk flytande honung

Dag 3
1 dl ljummet vatten
1½ dl vetemjöl

Dag 4
1 dl ljummet vatten
1½ dl vetemjöl

1. Vispa vatten, mjöl och honung för dag 1 till en slät massa i en glasburk. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn. 

2. Tillsätt vatten och mjöl under dag 3, vispa massan slät igen. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn.

3. Tillsätt vatten och mjöl under dag 4, vispa massan slät. Täck med plastfolie och låt burken stå i rumstemperatur i 1 dygn. 

Vetemjöl, vatten och honung. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar