VETEDEG
25-35 normalstora bullar
Ingredienser:
75g Jäst
500g Kall Mjölk
1200g Vetemjöl
200g Strösocker
200g Rumstempererat smör
20g Stötta kardemummakärnor
5g Salt
VANILJKRÄM
Ingredienser:
1 Vaniljstång
500g Mjölk
6 Äggulor
125g Strösocker
50g Maizena majsstärkelse
50g Smör
Gör så här:
- Gör vaniljkrämen först så den hinner svalna.
- Dela vaniljstången på längde. Skrapa ner fröna i en kstrull, lägg ner stången, tillsätt mjölken och låt koka upp.
- Vispa öggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta vaniljmjölken.
- Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen.
- Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar.
- Tillsätt smöret och rör tills det smält.
- Ställ kallt.
- Lös upp jästen i mjölken.
- Tillsätt övriga ingredienser.
- Bearbeta degen i maskin i 10-12 min, eller för hand i 15-20 min, tills den känns smidig och elastisk.
- Gör ett glutentest för att se om degen är tillräckligt bearbetad.
- Låt degen vila i bunken eller på bakbordet i 10 min. Där efter kan du börja forma degen.
- Lägg degen på mjölat bakbord, dela den i bittar och rulla dom till runda bullar.
- Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar
- Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
- Tryck ner en dryg tesked vaniljkräm i mitten av varje bulle med hjälp av en spritspåse. Krämen ska synas som en sol i mitten.
- Grädda bullarna i 225 grader i 10-12 min.
- Pensla de nygräddade bullarna runt om med smält smör. Rulla dem i strösocker.
Jag lätt mjölken koka upp långsamt på lågvärme. |
Ställde in den i kylen så fick den svalna där. Och om jag får säga det själv så blev den för god!!! Inget mer pulver!! |
Mina bullar blev stora. Kunde mycket väl ha gjort dem mindre. |
Och självklar hade jag i mer fyllning än vad man ska. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar