2 februari 2014

Bunkebergs Sockerbullar



VETEDEG

25-35 normalstora bullar
Ingredienser:
75g Jäst
500g Kall Mjölk
1200g Vetemjöl
200g Strösocker
200g Rumstempererat smör
20g Stötta kardemummakärnor
5g Salt

VANILJKRÄM

Ingredienser:
1 Vaniljstång
500g Mjölk
6 Äggulor
125g Strösocker
50g Maizena majsstärkelse
50g Smör



Gör så här:

  • Gör vaniljkrämen först så den hinner svalna. 
  • Dela vaniljstången på längde. Skrapa ner fröna i en kstrull, lägg ner stången, tillsätt mjölken och låt koka upp.
  • Vispa öggulor, socker och maizena i en bunke och tillsätt den heta vaniljmjölken. 
  • Ta bort vaniljstången och häll tillbaka allt i kastrullen. 
  • Låt krämen sjuda upp under ständig omrörning tills den tjocknar.
  • Tillsätt smöret och rör tills det smält.
  • Ställ kallt. 
  • Lös upp jästen i mjölken.
  • Tillsätt övriga ingredienser.
  • Bearbeta degen i maskin i 10-12 min, eller för hand i 15-20 min, tills den känns smidig och elastisk.
  • Gör ett glutentest för att se om degen är tillräckligt bearbetad.
  • Låt degen vila i bunken eller på bakbordet i 10 min. Där efter kan du börja forma degen.
  • Lägg degen på mjölat bakbord, dela den i bittar och rulla dom till runda bullar. 
  • Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar
  • Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. 
  • Tryck ner en dryg tesked vaniljkräm i mitten av varje bulle med hjälp av en spritspåse. Krämen ska synas som en sol i mitten.
  • Grädda bullarna i 225 grader i 10-12 min. 
  • Pensla de nygräddade bullarna runt om med smält smör. Rulla dem i strösocker. 


Jag lätt mjölken koka upp långsamt på lågvärme. 

Ställde in den i kylen så fick den svalna där. Och om jag får säga det själv så blev den för god!!! Inget mer pulver!! 

Mina bullar blev stora. Kunde mycket väl ha gjort dem mindre. 

Och självklar hade jag i mer fyllning än vad man ska.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar