KARLSBADERDEG
20-25 normalstora bullar
50g jäst
250g kall mjölk
700g vetemjöl
100g strösocker
15g bakpulver
2 normalstora ägg
5g salt
200g rumstempererat smör
ÄPPELFYLLNING
400g söta äpplen
50g smör
100g strösocker
15g malen kanel
1 ägg + en skvätt vatten till pensling
FLORSOCKERGLASYR
120g florsocker
20-25g vatten
GÖR SÅ HÄR
1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienserna till karlsbaderdegen, förutom smöret.
2. Bearbeta degen i maskin eller för hand i ca 5 min. Tillsätt sedan smöret klickvis.
3. Bearbeta degen igen i maskinen i ca 10 min. Eller för hand i ca 15-20 min, tills den är elastisk och följsam.
4. Låt degen vila i 10 min.
5. Skala äpplena till fyllningen och skär dem i små bitar.
6. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i äppelbitarna och fräs dem tills de mjuknat och fått lite färg. Strö sockret över äpplena och rör om. Pudra över kanelen när äpplena har kokat i sockret i ett par minuter. Låt svalna.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 4-5 mm tjock kvadrat. Försök kavla så att du får så raka kanter som möjligt. Putsa till kanterna och skär degplattan i rutor som mäter 10x10 cm.
8. Klicka en dryg tesked äppelfyllning på varje ruta. Vik in hörnen så att de möts i mitten och tryck till. Lägg knytena på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
9. Pensla äppelknytena med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i 12 minuter eller tills de fått fin färg.
10. Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät men tjockflytande massa. Ringla florsockerglasyren över äppelknytena när de svalnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar