2 februari 2014

Bunkebergs äppelknyten med kanel


KARLSBADERDEG
20-25 normalstora bullar

50g jäst
250g kall mjölk
700g vetemjöl
100g strösocker
15g bakpulver
2 normalstora ägg
5g salt
200g rumstempererat smör

ÄPPELFYLLNING

400g söta äpplen
50g smör
100g strösocker
15g malen kanel

1 ägg + en skvätt vatten till pensling


FLORSOCKERGLASYR

120g florsocker
20-25g vatten 



GÖR SÅ HÄR

1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienserna till karlsbaderdegen, förutom smöret. 

2. Bearbeta degen i maskin eller för hand i ca 5 min. Tillsätt sedan smöret klickvis. 

3. Bearbeta degen igen i maskinen i ca 10 min. Eller för hand i ca 15-20 min, tills den är elastisk och följsam. 

4. Låt degen vila i 10 min. 

5. Skala äpplena till fyllningen och skär dem i små bitar. 

6. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i äppelbitarna och fräs dem tills de mjuknat och fått lite färg. Strö sockret över äpplena och rör om. Pudra över kanelen när äpplena har kokat i sockret i ett par minuter. Låt svalna.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en 4-5 mm tjock kvadrat. Försök kavla så att du får så raka kanter som möjligt. Putsa till kanterna och skär degplattan i rutor som mäter 10x10 cm. 

8. Klicka en dryg tesked äppelfyllning på varje ruta. Vik in hörnen så att de möts i mitten och tryck till. Lägg knytena på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar och låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. 

9. Pensla äppelknytena med uppvispat ägg och grädda dem i 225 grader i 12 minuter eller tills de fått fin färg. 

10. Tillsätt vatten droppvis till florsockret och rör till en slät men tjockflytande massa. Ringla florsockerglasyren över äppelknytena när de svalnat. 


    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar