Ca 20 st
Ingredienser
75g Smör
100g Havregryn
150g Strösocker
1 Ägg
15g Vetemjöl
10g Bakpulver
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt havregrynen. Blanda ner övriga ingredienser.
- Klicka ut smet på plåt med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut när du gräddar dom, så klicka inte ut dom för tätt.
- Grädda kakorna i 6-8 minuter. Låt dem stelna och svalna på plåten. Vill du ha dom böjda kan du lägga dom på en flaska för att stelna.
Kolasnittar
30-35 st
Ingredienser
100g Rumstempererat Smör
100g Strösocker
30g Ljus Sirap
200g Vetemjöl
10g Vaniljsocker
5g Bikarbonat
Gör så här
- Sätt igång ugnen på 175 grader. Rör ihop smör, socker och sirap fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg.
- Dela degen och forma den till två plåtlånga rullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen.
- Grädda längderna i 12-15 minuter.
- Skär med kniv eller sporre längderna på snedden till ca 2 cm breda snittar så fort de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på plåten.
Syltkakor
30-40 st
Ingredienser
100g Strösocker
200g Rumstempererat Smör
300g Vetemjöl
10g Vaniljsocker
Ca 1 dl Sylt
Gör så här
- Blanda alla ingredienserna till en deg för hand eller i matberedare. Bearbeta inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
- Forma degen till en slät deg med händerna och låt den vila i kylen i 30 min.
- Dela degen och form den i två rullar, 4-5 cm i diameter. Skär dem i ½-1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Tryck en liten grop med fingret i varje kaka. Klicka i sylt i varje grop.
Havreflarn, kolasnittar och syltkakor. Mina kolasnittar har en tendens till att bli väldigt långa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar