2 februari 2014

Bunkebergs Småkakor

Havreflarn
Ca 20 st

Ingredienser
75g Smör
100g Havregryn
150g Strösocker
1 Ägg
15g Vetemjöl
10g Bakpulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och tillsätt havregrynen. Blanda ner övriga ingredienser.
  2. Klicka ut smet på plåt med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna flyter ut när du gräddar dom, så klicka inte ut dom för tätt. 
  3. Grädda kakorna i 6-8 minuter. Låt dem stelna och svalna på plåten. Vill du ha dom böjda kan du lägga dom på en flaska för att stelna. 

Kolasnittar
30-35 st

Ingredienser
100g Rumstempererat Smör
100g Strösocker
30g Ljus Sirap
200g Vetemjöl
10g Vaniljsocker
5g Bikarbonat

Gör så här 
  1. Sätt igång ugnen på 175 grader. Rör ihop smör, socker och sirap fluffigt. Sikta ner de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg. 
  2. Dela degen och forma den till två plåtlånga rullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen. 
  3. Grädda längderna i 12-15 minuter.
  4. Skär med kniv eller sporre längderna på snedden till ca 2 cm breda snittar så fort de kommer ut ur ugnen. Låt svalna på plåten. 

Syltkakor
30-40 st

Ingredienser
100g Strösocker
200g Rumstempererat Smör
300g Vetemjöl
10g Vaniljsocker

Ca 1 dl Sylt

Gör så här
  1. Blanda alla ingredienserna till en deg för hand eller i matberedare. Bearbeta inte för mycket, degen ska  bara precis gå ihop. 
  2. Forma degen till en slät deg med händerna och låt den vila i kylen i 30 min. 
  3. Dela degen och form den i två rullar, 4-5 cm i diameter. Skär dem i ½-1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
  4. Tryck en liten grop med fingret i varje kaka. Klicka i sylt i varje grop. 

Havreflarn, kolasnittar och syltkakor. Mina kolasnittar har en tendens till att bli väldigt långa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar