Det är absolut första gången jag gör det. Så jag räknar inte med att den blir bra. Men man hoppas ju!
Kväll dag 1
1,5 dl ljummet vatten
1 tsk honung
80g grovt rågmjöl
Värm en liten keramikskål genom att fylla den med hett vatten (som sedan häls ut). Rör ut honungen i ljummet vatten och häll över i den uppvärmda skålen. Blanda i mjöl och rör tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylskåpet.
Morgon dag 2
1 dl ljummet vatten
50g grovt rågmjöl
Värm en ny skål med hett vatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandingen i den uppvärmda skålen. Rör runt och täck med plast och låt skålen stå varmt.
Kväll dag 2
1 dl ljummet vatten
50g grovt rågmjöl
Värm en ny skål med hett vatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen. Rör runt och täck med plast och låt skålen stå varmt.
Morgon dag 3
1 dl ljummet vatten
50g grovt rågmjöl
Gör samma procedur som tidigare.
Kväll dag 3
Nu börjar degen vara färdig. Den ska bubbla och dofta syrligt och friskt. Om processen inte har kommit igång, låt den stå varmt ytterligare något dygn.
Förvara och mata din surdeg
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 0.5 dl vatten (45 grader C) och 1 msk rågmjöl. Ta fram burken ur kylen ett dygn innan du ska baka.
När du använder surdegsgrunden till att göra din första surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av den som du sparar, gör sedan så varje gång du bakar.
Jag kommer köra i samma burk hela tiden. Så vi får hålla tummarna att det fungerar än då. Kan ju återkomma om det inte blir bra. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar