2 februari 2014

Surdeg på råg

Har idag startat en surdeg på rågmjöl. Hoppas den blir bra så jag kan baka surdegsbröd med frukt i. Receptet jag har tagit är från tidningen BAKA.
Det är absolut första gången jag gör det. Så jag räknar inte med att den blir bra. Men man hoppas ju! 


Kväll dag 1
1,5 dl ljummet vatten
1 tsk honung
80g grovt rågmjöl

Värm en liten keramikskål genom att fylla den med hett vatten (som sedan häls ut). Rör ut honungen i ljummet vatten och häll över i den uppvärmda skålen. Blanda i mjöl och rör tills alla klumpar löst sig. Täck med plast och låt skålen stå på ett varmt ställe, till exempel i skåpet ovanför kylskåpet. 


Morgon dag 2
1 dl ljummet vatten
50g grovt rågmjöl

Värm en ny skål med hett vatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandingen i den uppvärmda skålen. Rör runt och täck med plast och låt skålen stå varmt. 


Kväll dag 2
1 dl ljummet vatten
50g grovt rågmjöl

Värm en ny skål med hett vatten. Blanda ljummet vatten och rågmjöl i skålen med degen från dag 1. Häll över blandningen i den uppvärmda skålen. Rör runt och täck med plast och låt skålen stå varmt. 


Morgon dag 3
1 dl ljummet vatten 
50g grovt rågmjöl

Gör samma procedur som tidigare. 


Kväll dag 3
Nu börjar degen vara färdig. Den ska bubbla och dofta syrligt och friskt. Om processen inte har kommit igång, låt den stå varmt ytterligare något dygn.  


Förvara och mata din surdeg
Förvara surdegen i en burk med tättslutande lock i kylskåpet. Mata den en gång i veckan med 0.5 dl vatten (45 grader C) och 1 msk rågmjöl. Ta fram burken ur kylen ett dygn innan du ska baka. 
När du använder surdegsgrunden till att göra din första surdeg, kom ihåg att ta undan 1 dl av den som du sparar, gör sedan så varje gång du bakar. 



Jag kommer köra i samma burk hela tiden. Så vi får hålla tummarna att det fungerar än då. Kan ju återkomma om det inte blir bra. 

Har läst i andra recept att när den står och ska "ta sig" så ska locket vara på glänt. Så nu står min burk i skåpet ovanför kylskåpet med locket på glänt. Får se imorgonbitti när jag kommer hem från jobbet om det kanske har hänt något. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar