Ingredienser
50g Jäst
5 dl Mjölk
50g Smör
2 tsk Salt
2 tsk Socker
5 dl Rågsikt
4 dl Kärnvetemjöl med fullkorn.
ca 4 dl Vetemjöl
Pensling
3 msk Vatten
1 tsk Brödsirap
Gör så här
- Smula jästen i en bunke.
- Ljumma mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills det har löst upp sig.
- Dela smöret i bitar. Blanda ner det i resten av mjölken. Tillsätt salt och socker och häll på över jästen.
- Tillsätt rågsikt och kärnvetemjölet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper bunkens kanter.
- Tillsätt eventuellt lite av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i 30-45 minuter.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet.
- Skär degen i 11 delar. Forma dem till ovala bullar, 15 cm långa.
- Lägg dom på plåt och låt jäsa i ca 30 minuter till under bakduk. Sätt ugenen på 225 grader.
- Pensla bullarna med sirapsvatten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Pensla eventuellt en gång under gräddningen.
- Låt svalna på galler under bakduk.
Ser inte alls ut som bilden på receptet. Men smakade bra i alla fall. |
Går bra att frysa in och håller ca 6 månader i frysen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar