2 februari 2014

Lunchbullar

Blir ca 11 st bullar.

Ingredienser
50g Jäst
5 dl Mjölk
50g Smör
2 tsk Salt
2 tsk Socker
5 dl Rågsikt
4 dl Kärnvetemjöl med fullkorn.
ca 4 dl Vetemjöl

Pensling
3 msk Vatten
1 tsk Brödsirap


         Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. 
  2. Ljumma mjölken till 37 grader. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills det har löst upp sig. 
  3. Dela smöret i bitar. Blanda ner det i resten av mjölken. Tillsätt salt och socker och häll på över jästen. 
  4. Tillsätt rågsikt och kärnvetemjölet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper bunkens kanter. 
  5. Tillsätt eventuellt lite av vetemjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa övertäckt i 30-45 minuter. 
  6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet. 
  7. Skär degen i 11 delar. Forma dem till ovala bullar, 15 cm långa. 
  8. Lägg dom på plåt och låt jäsa i ca 30 minuter till under bakduk. Sätt ugenen på 225 grader. 
  9. Pensla bullarna med sirapsvatten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter. Pensla eventuellt en gång under gräddningen. 
  10. Låt svalna på galler under bakduk. 

Ser inte alls ut som bilden på receptet. Men smakade bra i alla fall. 



Går bra att frysa in och håller ca 6 månader i frysen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar