2 februari 2014

Bröd i lergryta

Kollade igenom pärmen hembakat efter något bröd. Och hittade detta i lergryta. Blev ju tvungen att prova. 

Tid: ca 2½ timme varav 1 timmes jäsning och 1 timme i ugnen. 

Ingredienser
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl olja (jag använde rapsolja)
2 tsk salt
2 dl vetekli
1,3 liter matbrödsmjöl av vete (Jag använde vetemjöl och brödet smakade bra ändå)

  • Smula jästen i en degbunke
  • Ljumma vattnet och oljan till 37 grader C. Häll i lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet. 
  • Blanda i salt, vetekli och det mesta av mjölet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper bunkens kanter. 
  • Jäs degen övertäckt ca 1 timme. 


  • Lägg under tiden lergrytan med locket i vatten. 

  • Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet Forma degen till ett avlångt bröd.
  • Ta upp grytan ur vattnet. Låt den rinna av. Olja in både grytan och locket väl. 
  • Lägg brödet i grytan. Nagga det med en gaffel. Lägg på locket.

  • Ställgrytan på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. Sätt igång ungen på 200 grade C.
  • Grädda brödet i ca en timme.

  • Stjälp upp brödet och låt det kallna inlindat i bakduk så det behåller sin saftighet. 
Förvara brödet i plastpåse eller burk. Går bra att frysa och har en hållbarhet på ca 9 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar