Tid: ca 2½ timme varav 1 timmes jäsning och 1 timme i ugnen.
Ingredienser
25 g jäst
5 dl vatten
½ dl olja (jag använde rapsolja)
2 tsk salt
2 dl vetekli
1,3 liter matbrödsmjöl av vete (Jag använde vetemjöl och brödet smakade bra ändå)
- Smula jästen i en degbunke
- Ljumma vattnet och oljan till 37 grader C. Häll i lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt resten av degspadet.
- Blanda i salt, vetekli och det mesta av mjölet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper bunkens kanter.
- Jäs degen övertäckt ca 1 timme.
- Lägg under tiden lergrytan med locket i vatten.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet Forma degen till ett avlångt bröd.
- Ta upp grytan ur vattnet. Låt den rinna av. Olja in både grytan och locket väl.
- Lägg brödet i grytan. Nagga det med en gaffel. Lägg på locket.
- Ställgrytan på ugnsgallret i nedre delen av ugnen. Sätt igång ungen på 200 grade C.
- Grädda brödet i ca en timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar