2 februari 2014

Dinkelknäcke


Dinkelknäcke:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1,5- 2 tsk salt
4 dl dinkelflingor
5 dl dinkelmjöl fullkorn
4-5 dl siktat dinkelmjöl

Pensling och garnering:
1 äggvita
2 msk vatten
dinkelflingor

Ugn 250 grader C (ställ in en plåt i ugnen, den ska du grädda brödet på senare)

  • Smula jästen i en bunke.
  • Värm vattnet fingervarmt och häll lite vatten över jästen, se till att jästen löser upp sig helt. 
  • Tillsätt resten av vattnet, honungen, salt och dinkelflingor, blanda.
  • Tillsätt fullkornsdinkel och lite av det siktade dinkelmjölet. Arbeta degen i köksassistenten, den ska bli smidig, blank och aningen kladdig. 
  • Knåda in det sista mjölet för hand så känner du lättare när du har tillsatt tillräckligt med mjöl.
  • Låt vila under bakduk i ca 30 min. 

  • Knåda samman degen lätt och tillsätt eventuellt mer dinkelmjöl om degen är för kladdig. 
  • Dela den i fem stora bitar, kavla till tunna rektangulära plattor, 30x40 cm. 
  • Rulla upp degen på en kavel och rulla ut den på bakplåtspapper.
  • Strö över dinkelflingor och kavla över ett par gånger med en kruskavel. 
  • Dela plattor i 6x20 cm stora


  • Vispa upp äggvita och vatten och pensla kakorna. 
  • Dra över bakplåtspappret till den varma plåten och grädda i ca 7 min i ugnen. 
  • Låt svalna på brödgaller. 



Kruskaveln finns att köpa lite överallt. Min är köpt på Maxi.


Går utmärkt att göra runda också. Bara ta en bunke och trycka ut. Så tar man något man tycker är lagom till hålet i mitten. 

Gjorde även stora runda knäckebröd. Det gick ju bra det med. Det är som när man baka hålkakor. 





Går ju göra alla möjliga former. Fyrkantiga är bra när man tycker att degen bör ta slut snart. 



Mina blev inte så "krusiga" och jag hade inte dinkelflingor på alla. Det ramlade av fast man kavlade in det. Och det smakar lika bra utan som med. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar