Dinkelknäcke:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk honung
1,5- 2 tsk salt
4 dl dinkelflingor
5 dl dinkelmjöl fullkorn
4-5 dl siktat dinkelmjöl
Pensling och garnering:
1 äggvita
2 msk vatten
dinkelflingor
Ugn 250 grader C (ställ in en plåt i ugnen, den ska du grädda brödet på senare)
- Smula jästen i en bunke.
- Värm vattnet fingervarmt och häll lite vatten över jästen, se till att jästen löser upp sig helt.
- Tillsätt resten av vattnet, honungen, salt och dinkelflingor, blanda.
- Tillsätt fullkornsdinkel och lite av det siktade dinkelmjölet. Arbeta degen i köksassistenten, den ska bli smidig, blank och aningen kladdig.
- Knåda in det sista mjölet för hand så känner du lättare när du har tillsatt tillräckligt med mjöl.
- Låt vila under bakduk i ca 30 min.
- Knåda samman degen lätt och tillsätt eventuellt mer dinkelmjöl om degen är för kladdig.
- Dela den i fem stora bitar, kavla till tunna rektangulära plattor, 30x40 cm.
- Rulla upp degen på en kavel och rulla ut den på bakplåtspapper.
- Strö över dinkelflingor och kavla över ett par gånger med en kruskavel.
- Dela plattor i 6x20 cm stora
- Vispa upp äggvita och vatten och pensla kakorna.
- Dra över bakplåtspappret till den varma plåten och grädda i ca 7 min i ugnen.
- Låt svalna på brödgaller.
Kruskaveln finns att köpa lite överallt. Min är köpt på Maxi. |
Går utmärkt att göra runda också. Bara ta en bunke och trycka ut. Så tar man något man tycker är lagom till hålet i mitten. |
Gjorde även stora runda knäckebröd. Det gick ju bra det med. Det är som när man baka hålkakor. |
Går ju göra alla möjliga former. Fyrkantiga är bra när man tycker att degen bör ta slut snart. |
Mina blev inte så "krusiga" och jag hade inte dinkelflingor på alla. Det ramlade av fast man kavlade in det. Och det smakar lika bra utan som med. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar