2 februari 2014

Hjärtlika små bjudbröd

Ingredienser
25g Jäst
2,5 dl Mjölk
0,5 dl Olja (rapsolja funkar fint)
1 tsk Salt
1 msk Sirap (brödsirap funkar också)
1-2 tsk nystött Anis eller fänkål
1 dl Havregryn eller rågflingor
 6 dl Vetemjöl ( jag hade i mer vid knådningen) 

Pensling
Ägg
Vallmo-eller sesamfrö (använde solroskärnor istället)


Gör så här
1. Smula jästen i en degbunke. Ljumma mjölken och oljan till ca 37 grader. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. 

2. Tillsätt resten av degspadet, salt, sirap, anis eller fänkål och havregryn eller rågflingor. 

3. Arbeta in så mycket av vetemjölet att degen blir smidig och släpper bunkens kanter. 

5. Jäs den övertäckt i 30 min. 

6. Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank med resten av mjölet. 

7. Kavla ut degen till en platta, ca 1 cm tjock. Ta med hjärtmått ut små bröd. 

8. Lägg dem på en plåt och låt jäsa i 30 min till. Sätt igång ugnen på 225 grader. 

9. Pensla brödet med ägg och ha på frön. Och grädda i 10-12 min i mitten av ugnen. 

10. Låt bröden svalna på galler eller under bakduk. 



Smakade bra med solroskärnor också:) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar