8 oktober 2014

Nyponlimpa

Ingredienser
2 dl dinkelmjöl
6 dl vetemjöl
1 dl solroskärnor eller pumpakärnor
1 msk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 dl mjölk
4 dl nyponsoppa
0,5 dl ljus sirap

1 dl dinkelflingor
Pumpakärnor och dinkelflingor till garnering

Gör så här:
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa mjölk, nyponsoppa och sirap i en stor bunke. 
  • Blanda alla torra ingredienserna i en annan bunke. 
  • Vänd ner de torra ingredienserna i vätskan och rör till en jämn smet.
  • Pappra en brödform och häll i smeten, dekorera med pumpakärnor och dinkelfrön(jag använde bara solroskärnor)
  • Grädda i ca 1 timme i 175 grader. Sätt in termometer i limpan. Grädda tills temperaturen är 95-98 grade i mitten. 
  • Låt brödet vila en stund i formen innan du lägger det på bänken/gallret för att svalna.
  • När brödet är ljummet plastar du in det med plastfolie. Dra åt plasten hårt! Låt det svalna över natten, så blir brödet saftigare. (Gör det bara med bröd som är bakat på bikarbonat eller bakpulver. INTE NÄR DU BAKAR MED JÄST!)
Det här kan vara bland det godaste brödet jag har bakat. Lite kladdigt och bökigt. Men så gott! 

Prova om ni får tid och ork. Gammalt recept som fanns på andra bloggen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar