22 maj 2014

Päron och chokladtårta


Tårtbotten
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Päronessens

Tre lika stora glas.

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Detta är till en form med en diameter på 18 cm.
2. Knäck fyra ägg i ett av glasen.
3. Fyll det andra glaset med lika mycket socker som det blev ägg i det första.
4. Fjärde glaset fyller du 1/3 Mjöl, 1/3 potatismjöl och 1/3 Kakao så det blir lika mycket i det som i första glaset.
5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Så med andra ord vispa ganska länge.
6. Blanda i mjölblandningen och 2 tsk bakpulver och rör om. Droppa i päronessens och smaka av ifall du behöver ha i mer.
7. Smöra och bröa en form.
8. Dela i tre delar när den svalnat lite.

Tid är svårt att säga! Sätt in formen och låt den stå i minst 20 min utan att öppna ugnen. Efter 20 min kan du hålla koll och testa med sticka. Min tog ungefär 35 min.

Form på 16 cm i diameter = 4 ägg
Form på 20 cm i diameter = 6 ägg
Form på 24 cm i diameter = 8 ägg
Form på 26 cm i diameter = 10 ägg
För större formar än det så blir det 2 ägg per 2 cm


Fluff av sjöfrukter
180g Sjöfrukter (choklad) 
3 dl Vispgrädde

Gör så här:
1. Häll sjöfrukterna och vispgrädden i en kastrull. Värm tills sjöfrukterna har smält. Men koka inte. 
2. Ställ i kylen i 4-6 timmar. Det ska bli kallt. 
3. Vispa som vanlig grädde.  
4. Ha fluffet mellan anslagen och spackal tårtan med resten. 

Frosting
Smör
Florsocker
Kakao
Päronessens
Grön Färg
Kokande vatten

Gör så här:
1. Jag har slutat med att måtta smör. Så ta smör så mycket som ni tror går åt. Vispa smöret luftigt.
2. Ha i lite florsocker i taget så du märker hur hårt det blir.
3. Dela upp i två delar i olika bunkar.
4. Har i kakao och rör ihop. Ha i mer florsocker om det behövs,
5. Ha i päronessens och grön färg i den andra, och rör ihop. Var försiktigt med päronessensen. Smaka av så du vet om du behöver mer. Ha i mer florsocker om det behövs.
6. Ha eventuellt i någon sked kokande vatten för att få frostingen lättare att spritsa.
7. Ha i frostingen i två små spritspåsar utan tyll. Välj tyll till en stor spritspåse och gör i ordning den stora med tyll.
8. Klipp av topparna på dom små och lägg i dom i den stora. 
9. Prova spritsa innan så det blir ungefär jämt av båda frostingar när du spritsar. 



Detta är så kallade sjöfrukter för den som inte vet hur dom ser ut.

Tog en grön färg som gjorde det tydligt. 

Blomman är gjord av marsipan som jag färgade lila. 

Inte en tårta att skryta med. Men övning ger färdighet=)









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar